Månadsarkiv: juni 2014

Hurra för Fotografiska…

…som har tagit in den här utställningen! På deras hemsida beskrivs utställningen som konstnären Salgados kärleksbrev till vår planet, en hyllning till vårt ursprung och en påminnelse om vad vi har att förvalta. Fantastisk idé! Fantastiskt budskap! Och dessutom…Fantastiska foton! Jag vill! Jag vill till Fotografiska!

A better place Miljö
Naturen utropar ett hurra för Salgado och Fotografiska som vill upplysa om hur viktigt det är att vi tar hand om den.

Minnen från tyst retreat

När jag skrev det här inlägget fick jag upp massor av minnen från min första tysta retreat, på Frötuna. Tyst retreat innebär att man inte pratar samt stänger av så många andra intryck som möjligt för att bara vara med sig själv. Ofta har man meditation, yoga och/eller mindfulnesspass inplanerade under dagarna. Om du är sugen på att testa så är Frötuna ett fantastiskt ställe att vara på. Här kommer lite bilder från min första retreat:

Mindfulness
Mindfulness med en kopp eko-te.
A better place
Mindfulness med en kopp eko-te 2.

Mindfulness
Fantastisk utsikt.

Fin vän
Fina vännen. Fantastiskt att få göra detta tillsammans med en kompis.

Mindfull
Mindfull bilfärd hem.

Det ordnar sig!

Jag hade avtalat att ordna ett litet projekt nu i sommar och hade börjat så fint med det. Då plötsligt blir jag jättesjuk och får veta att det beror på att jag varit utomhus med svår gräspollenallergi. Så läkaren rekommenderade mig att hoppa av uppdraget. Det kändes jättejobbigt, framför allt för att det var halvklart (och såg inte så jättekul ut i sitt halvfärdiga format). Jag blev orolig att många skulle bli besvikna och var nervös i morse…
Det visade dock att det blev motsatt. De hade hittat en annan person som väldigt gärna ville slutföra mitt projekt. Tjoho! Om man bara släpper taget så löser allt sig! Det är banne mig alltid då! Detta ska jag bära med mig till nästa gång jag måste hoppa av någonting.

Lycka till nya efterträdaren!

Fina Zen-retreater

Zen är nu! Jag tror att vägen till personlig utveckling till stor del går via att bara vara, helt utan intryck, för att sortera vad man har varit med om och på så sätt lära känna sig själv. Om man har svårt att göra det själv hemma finns det fantastiska tysta retreater man kan åka på för att komma igång. Jag har själv varit på Frötuna under en weekend och kom då för första gången till ett fantastiskt lugn och klarhet med vad jag vill. Efter det så kör jag mest retreater för mig själv hemma, nu när jag vet hur man gör. Om du är sugen på en ordentlig retreat så kommer två på Frötuna i augusti, denna och denna som jag inte hade tackat nej till att gå på om jag hade haft möjlighet. Och det vore inte heller fy skam att åka till en av ledarnas meditationscenter bland bergen i Indien.

Tänk dig för vad du säger

I stressade tider är det lätt att haspla ur sig allt möjligt, vilket också är farligt. Sprang över den här fina dikten som formulerade det hela väldigt bra:

Ett ord som en människa fäster sig vid
Kan verka i oberäknelig tid.
Det kan framkalla glädje till livets slut.
Det kan uppväcka obehag livet ut.
Ja, det påverkar livet på jorden.
Så slarva inte med orden.
(Alf Henriksson)

Jag kommer också att tänka på Sokrates tre filter som han tyckte att man ska sovra allt man ska säga igenom:
– Är det jag kommer säga sant?
– Gör det gott?
– Är det till nytta för personen?

Min filosofi är ju att om man ska säga något tufft till en person först fråga sig själv om det man ska säga bottnar i avundsjuka, svartsjuka, rädsla eller självhävdelse. Om det gör det säg det inte.  Läs mer här. Och kom ihåg att det går att ta tillbaka dumma saker man säger och be om ursäkt! Fast då tror jag att det är viktigt att man verkligen ångrar det och har en plan för hur man vill ändra sitt beteende.

Sprang ut från delfinariet på Kolmården

Jag följde med min pojkväns familj till Kolmården och passade på att utforska hur bra djuren såg ut att ha det (har aldrig varit där tidigare). Jag fick lära mig att de, tillsammans med andra djurparker, föder upp och ”sparar” på många utrotningshotade djur så att det ska finnas flera stammar kvar på jorden. Det tycker jag är jättebra. Däremot tycker jag inte att man ska få tjäna pengar på detta, utan bara gå runt. Det borde helt enkelt vara en angelägenhet för staten. Det positiva med det skulle bland annat vara att de då inte behöver ta in så många besökare. Jag tycker att djurparker borde vara som Azorerna, att endast ett visst antal ska få komma och titta, i taget, så att inte djuren blir skrämda. Men det är jättebra att man tillåter besökare så att vi alla får göra en bekantskap med djuren för att förstå hur viktigt det är att ta hand om naturen så att djuren får leva kvar.

Delfinshowen klarade jag inte av att se efter att ha sett åtskilliga dokumentärer om hur deprimerade delfiner på djurparker är (får antidepreissiva läkemedel). Om de håller på att utrotas så måste de inhängnas och skyddas men kan man inte göra en stor inhägnad i havet istället för små pooler?

Abetterplace
Undrar om den här lilla krabaten vet om att han är på en djurpark?

Abetterplace
Tar en SÄLfie! (Selfie = När bloggare tar kort på sig själva)

Fina relationer

Jag måste slå ett slag igen för hur viktigt det är med goda relationer. Jag har periodvis varit väldigt dålig på att njuta av att umgås med min familj och vänner men har blivit bättre på det nu. Och oj, vilken energiboost jag får av det. Relationer är banne mig det allra viktigaste för mig.

Idag hade jag en jättefin eftermiddag/kväll med en vän jag inte träffat på länge och är jättetacksam för att vi hade det så mysigt och för att jag vågade vara ärlig. Tack fina Stina!

Tidigare i veckan var jag och min fina pojkvän ute och åt en romantisk middag. Vad fantastiskt det var och vad mycket energi jag fick.

I söndags blev en riktig släktdag med syster, systerson och mamma i olika etapper. Jag är så tacksam över att jag och min systerson fått en bättre relation igen. Du är så fin Kim och jag är så stolt över dig! Tack ni andra släktingar med. <3

A better place Kim
Min fina systerson som fyllde 25 i söndags.

A better place Kärlek
Mysmiddag på Vapiano.

 

Kloka psykologens blogg

Eva är en fantastiskt psykolog som bland annat lärde mig att avundsjuka är en riktig guldkänsla. Hon menar på att avundsjuka dels talar om vad man vill och dels så talar det om att det är något som man har möjlighet att uppnå. Hon tror inte att man är avundsjuk på något som man vet att man inte klarar. Jag köper detta. Det ända jag upptäckte att man måste checka med sig själv är VAD man är avundsjuk på. Om man t.ex. är avundsjuk på en kändis är det då för att den är rik, populär, älskar sitt jobb, tar hand om sitt utseende eller något annat? Och då kan man komma på att det är något helt annat än det man trott från början. Testa själv så får du se och gör en avundsjukelista, du kanske lär dig mycket om dig själv!

Och kika gärna på Evas fina blogg.