Månadsarkiv: maj 2014

Miljövänlig hårtoning

I hårfärger är det ofta tyvärr väldigt starka kemikalier så jag lade ner användningen av det för ett par år sedan. Dock känns det viktigt för mig att känna mig fin i håret och jag gör inte det med min naturliga hårfärg då den är alldeles för guldig. Efter egen intution och bekräftelse från en fantastisk färganalytiker vet jag att min hy passar bäst i kalla, matta färger. Så när jag skulle klippa mig senast fick jag veta att det finns många miljövänliga, ekologiska toningar (färg som tvättas ur efter ett par månader). Så jag testade det och det känns jättebra att ha en hårfärg att trivas i! Om man vill färga håret vet jag att många kunder på Life var nöjda (och jättesnygga i håret) med Herbiques Henna-färg. Och om man vill bleka håret så finns det olika produkter med kamomill!

20140515_142734
Nya hårfärgen!

Tyst retreat hemma

Jag och min pojkvän har haft två dagar nästan helt utan intryck för att bearbeta och rensa ut tankar och känslor och komma närmre oss själva.

Så här går det till när jag kör tyst retreat hemma:
– Dator, telefon, TV, Keyboard av.
– Får ej prata med någon. Helt tyst.
– Frukost: en Lars Frölander smoothie och en bärsmoothie (med nötmjölk).
– Förmiddag: Meditation en timme samt fri tid för att göra ingenting.
– Lunch: En näringsrik och god sallad.
– Eftermiddag: En timmes meditation, tyst promenad samt fri tid att göra ingenting.
– Middag: Lax eller kyckling med sallad till (denna gång blev det bl.a sparris).
– Efter middag: Fri tid samt 30 minuters meditation.
– 21.00 En kopp te.
– Natti natti!

Verkligen fantastiskt för kroppen och själen. Jag mår ofta skit första dagen och som en prinsessa andra dagen! Men ju oftare jag gör det ju mindre jobbigt är det. Helst skulle jag vilja ta ett par dagar per vecka till detta. Vad sägs om 5:2 fast minska intryck istället för kalorier?

Allt börjar med DIG

Den här fina berättelsen kommer från Kreativ Insikts nyhetsbrev:

Jag lyssnade häromdagen på en man som leder ett företag i Malaysia. De erbjuder utbildning inom personlig och andlig utveckling, men det hör egentligen inte till saken.

Han berättade om vad som för arton månader sedan gjorde att företaget gått från en ”normal tillvaro”, där han hade det lite småtråkigt på jobbet, de kämpade med än det ena än det andra i fråga om motgångar, och de hade en låg, jämn försäljning – till att idag ha jätteroligt på jobbet, anställda som sprudlade med kreativitet och bra idéer, massor med folk i kö som vill jobba där och en försäljning som fullkomligen exploderat.

Hur är det möjligt?
Det kunde vid en första anblick vara lätt att tro att de nu har roligt på jobbet för att försäljningen har gått upp.

Eller hur? Det är ju det vanliga sättet att se på saker och ting – vi blir glada av det som händer i vår omgivning.

Men han visade på att det var precis tvärtom:
Försäljningen hade börjat öka markant efter att han, VDn, gjorde ett ”mind shift” och medvetet började se till att FÖRST må bra, försätta sig i flow, och ha kul – och SEN jobba/agera på den inspiration som då uppstod.

Och han gjorde det inte enbart själv, utan satte upp strukturer i företaget för att alla anställda också skulle må bra och vara i flow så mycket som möjligt:

– Alla i företaget börjar dagen med att skriva något som de är tacksamma över på en sajt/grupp som de har lagt upp enbart för detta.
– Istället för veckomöten där alla tar upp problem har de möten varje tisdag där alla som vill får berätta något som de är stolta över inför de andra och bli hyllade för det, det kallas för Awesomeness Report.
– De har lagt upp ett digital system där medarbetarna kan visa sin uppskattning för varandra genom att ge virtuella presenter.
– Varje vecka håller VDn i en meditation för alla anställda där var och en bland annat visualiserar var man vill vara om 6-12 månader.
– 10% av all vinst går tillbaka till medarbetarna och betalas ut direkt, varje månad ovanpå lönen.
– Man har satt ett tak för hur mycket medarbetarna får arbeta, i deras fall max 45 timmar per vecka, och då ska fem av de timmarna vara vidareutbildning och får genomföras hemma eller någon annanstans än på kontoret om man vill (de har också flextid och möjlighet att jobba hemifrån).
– Man ordnar stora fester för alla anställda som är väldigt uppskattade, dit man även får bjuda in goda vänner som är intresserade av att börja arbeta på företaget.
Bland annat!

De jobbar alltså medvetet med att hålla energin så hög och positiv som möjligt – och det är DET som i sin tur har lett till framgången.

Inte någon enskild marknadsföringsåtgärd, kundundersökning eller produktutveckling. Om någon enskild aktivitet fungerar bra, så är det enbart ett resultat av att alla på företaget har hög energi, har kul och mår bra.

Jag älskade att lyssna på det här, för det är ytterligare ett handfast bevis för det som jag alltid ”predikar” om och anledningen till att jag gör de saker jag gör:

Allt börjar alltid med DIG.

Du kan läsa hela nyhetsbrevet här.

Dagens GODA Nyheter

Ibland orkar jag inte titta på nyheterna för att det är så mycket negativt: krig, katastrofer, mord, rasism, diskriminering m.m. Men nu har jag hittat en bra nyhetssida för att ändå få lite nyheter de dagar jag inte orkar. På Dagens Nyheters webb har de en kategori Goda Nyheter med rubriker som: ”Utbildning räddar miljontals”, ”Inga dödliga trafikolyckor” och ”Räddades från att kvävas – av hunden”. Håller tummarna att de kommer uppdatera sajten oftare med info om miljöprojekt och dieter som fungerar m.m. Heja DN!

Promenad igen

Det finns vetenskapliga studier som visar på att pulsen går ner flera slag om man tittar på en lövskog i femton minuter. Så naturen är en riktig stressdämpare. Jag brukar avsluta varje dag med en skogspromenad för att släppa på spänningarna innan jag hoppar i säng!

20140524_214452

20140524_215046

20140524_214720
Så här ser det ut på Gärdet tio på kvällen!

Fina fiket

Jag, min pojkvän och mamma hade en supermysig fikastund på fantastiska Matmekka i Etnografiska museet, som är utsedd till årets hållbara krog! Heja! Eko, närproducerat, råvaror efter säsong, nyttigt, prisvärt och gott! Och med uteservering nu på sommaren. Det ligger bara ett stenkast från min lägenhet så mig har de inte sett för sista gången. Fantastisk ställe för att mysa och boosta relationer.

Etnografiska museet
Naturen är närvarande utanför Matmekka. Fint att regnbågsflaggan också fick plats på bilden!

A Better Place
Fina sällskapet!

20140517_161806

A better place Livsväg
Och slutligen lite reklam för promenadvägen hem!

 

Äntligen jordgubbssäsong

A Better Place Jordgubbar

Varje jordgubbssäsong fryser jag ner en eller två backar svenska jordgubbar så att det ska räcka till smoothies under vintern. Mitt bärförråd tog slut i mitten av maj så det passar utmärkt att jordgubbssäsongen nu precis har börjat.

Jordgubbar innehåller mycket antioxidanter och näring, bland annat järn och c-vitamin (som praktiskt nog hjälper till att ta upp järnet). Har hittat en fin sida med information om både produkters exakta näringsvärden OCH hur/när de är miljövänliga att konsumera. Här kan du läsa om just jordgubbar.

Nu blir det mycket, i första hand ekologiska, jordgubbar för mig. Framförallt i smoothies, sallad och hemmagjord sorbé!

Ekomode

Jag ÄLSKAR kläder och mode. Men ack så miljöovänligt det är. Jag anser att de miljövänligaste alternativen som finns idag är:

1. Köpa second hand
2. Köpa nytt i slitstark, ekologisk bambu, ull eller bomull (helst färgad med miljövänliga textilfärger)
3. Köpa kläder av återvunnet material som t.ex. dessa
4. Köpa kläder i slitstarkt skinn som du kommer att använda i många år
5. Hyra kläder

Det som är synd med det miljövänliga modet är att det mesta är så tråkigt, till exempel rekommendationerna här och här.

Men nu har det dykt upp ett superfint klädmärke i Danmark som heter Under protection.
De tillverkar sina kläder enligt GOTS, i materialen ekologisk bomull, bambu och soja. De har även en del miljövänliga textilfärger. De ljusa färgerna är växtbaserade. Dock ej de mörka då de tyvärr tvättas ur snabbt. All färg är i alla fall Azo-free.

Kolla in fina kläderna!

Lucyjumpsuit_side

Carole_teddynude_back.w240.h300

IMG_4342.w240.h300

 

Elinpants_front.w240.h300

Tinatopshorts_lime_side.w240.h300

Lara_top_front.w240.h300
Sista plagget är verkligen en 90-tals rip-off.