Kategoriarkiv: Personlig utveckling

Elaka beteenden i relationer

Igår fick jag ett wake-up call när jag och min pojkvän bråkade om hur det är okej att bete sig och inte. Jag googlade på vad som är elakt och hittade det här. Wow, vilken liten guldgömma. Jag hade ingen aning om att till exempel vara tyst och sura på någon som betett sig dumt är psykisk misshandel. Eller att man kan såra någon bara genom att tjata på denne och säga till vederbörande vad han/hon ska göra! Eller att det är psykisk misshandel att säga att ”du överdriver” när partnern är orolig. Nu blir det andra bullar! Nedan är alla beteenden som INTE är okej i en relation. De flesta är väldigt extrema men jag tror att det är vanligt med ”mildare” varianter på flera av dem när man bråkar med någon. För mig var det i alla fall skönt att få göra en personlig självrannsakan genom att läsa detta:

1. Hålla tillbaka. Att inte dela med sig av sina tankar, känslor, upplevelser och planer. Att bete sig kallt och distansierat. Att bestraffa partnern med långvarig tystnad om man upplever att partnert gjort något fel. Att bete sig likgiltigt och inte visa något större intresse av att lyssna på partnern eller besvara dennes försök att engagera en i en konversation.

2. Kontra. Att ständigt argumentera emot partnerns tankar, känslor, åsikter och upplevelser utan att samtidigt berätta vad man själv tycker och tänker. Genom att kontra förnekar man partnerns upplevelse av verkligheten. Samtidigt vet inte partnern vad man själv tänker och känner.

3. Förminskande. Att förminska partnens verklighet och upplevelser. Att förmedla att det partnern berättar om sig själv och hur hen upplever saker och ting inte har något värde för dig. Om partnern försöker berätta för dig att hen blir ledsen när du skämtar på hens bekostnad och du säger: ”Du är överkänslig” eller ”Du saknar sinne för humor”. Andra vanliga uttalanden som nedvärderar partnerns negativa och subjektiva upplevelser är: ”Du gör en alldeles för stor grej av det här”, ”Du blåser upp allting”, ”Du tar saker för allvarligt”, ”Du försöker bara starta ett gräl” eller ”Du vill bara gnälla”.

4. Skämt. Att skämta med och om partnern på vederbörandes bekostnad. Skämten angriper ofta ömma punkter och är inte roliga.

5. Blockera och avleda. Att kontrollera relationen genom att vägra diskutera vissa saker. Att undanhålla viktig information eller bestämma vad som är tillåtet att prata om i relationen. Konflikter kan på så sätt aldrig få en lösning. Att avleda genom att byta ämne, eller genom att meddela att det inte finns mer att säga, även om partnern vill fortsätta prata om något som berör denne.

6. Anklagelser och skuldbeläggande. Att anklaga partnern för saker som går fel, oavsett vad som egentligen har hänt och vad som orsakat händelsen. Att spela på partnerns skuldkänslor på olika sätt. Att projicera sin egen ilska, irritation eller osäkerhet på sin partner.

7. Kritik och fördömande. Att kritisera partnern regelbundet. Om partnern protesterar mot kritiken, tala om att man bara försöker hjälpa denne, eller att man bara ville ge ett tips för att underlätta för denne. En överdriven hjälpsamhet kan vara maskerad kritik, eftersom den ger budskapet att partnern inte klarar av saker på egen hand. Kritiken kan även uttryckas i samvaron med andra, och där gestaltas i anekdoter som fokuserar på partnerns brister och misstag. Uttalanden som är negativa och börjar med ”Du är…” är ofta fördömande och kritiska, och därmed uttryck av verbal misshandel. ”Problemet med dig är…”, ”Du är galen”, ”Du tål inte ett skämt”, ”Du är aldrig nöjd” är alla exempel på verbal misshandel.

8. Trivialiserande. När man trivialiserar säger man på ett eller annat sätt att vad den andra har sagt, uttryckt eller åstadkommit är obetydligt. Det kan vara svårt att se trivialiserandet för vad det är, eftersom det många gånger uttrycks i en vänlig, oskyldig och uppriktig ton. En som trivialiserar kan få partnern att känna sig förvirrad och deprimerad. Partnern kanske tror att hen inte fått den som trivialiserar att förstå hur mycket hens intressen, hjärtefrågor eller arbete betyder för hen. Att knappt säga något när hen berättar att hen lyckats bra med något på jobbet, men avbryta för att ge komplimanger för att hen städat.

9. Underminerande. Att dämpa partnerns intresse och entusiasm med olika kommentarer. Om partnern vill gå en speciell kurs på fritiden säga ”Vad är poängen med det egentligen?”. Om partnern har en idé om något denne vill förverkliga säga ”Det där kommer du aldrig att klara”. Att sabotera för partnern genom att aktivt avbryta hens konversationer med andra människor, störa hen gång på gång när hon talar i telefon eller på andra sätt hindra hens aktiviteter eller umgänge.

10. Hot. Att säga ”Om vi skiljer oss så får du aldrig mer se dina barn”. ”Om du inte gör som jag vill kommer jag att bli väldigt arg”. ”Om du fortsätter sura så drar jag” Eller ”Om du… så kommer jag att…”

11. Fula ord. Fula ord och fraser är verbal misshandel, och det är kanske just detta som de flesta av oss automatiskt förknippar med verbal misshandel. Alla elaka, fula, nedsättande samt vulgära ord är verbal misshandel. Att kalla parnern för ”hora”, säga att hen är fet, korkad, lat, dum, äcklig och så vidare. Att ge smeknamn som är mer kränkande än rart.

12. Att glömma. Den verbala misshandeln samt olika former av dess manipulation förnekas av misshandlaren. Att förneka att en viss händelse helt och hållet har hänt, eller hävda att partnern överdriver. För partnern kan det bli mycket frustrerande och förvirrande, eftersom hen faktiskt minns att en viss händelse har ägt rum. Att ”glömma” att meddela en, för kvinnan, viktig information. Att informerar alla andra förutom sin partner om ändrade planer. Alla kan vi glömma någon enstaka gång, men att ständigt ”glömma” olika slags upplysningar är ett manipulativt medel att få kontroll.

13. Crazymaking. Lite krånglig att förstå. Om intresse finns läs här.

14. Ge order. En del har en vana att ge sin partner order. Att ta sig rätten att bestämma över sin partner, som om hen inte är en egen människa, utan mer en förlängning av en själv. Exempel på hur en order kan låta är: ” Städa upp det där.” ”Du får inte gå ut nu.” ”Du kan inte ha på dig det där.”

15. Förneka.Att förneka att man någonsin misshandlat sin partner verbalt, känslomässigt eller fysiskt.  Att säga att man älskar sin partner och aldrig någonsin skulle kunna skada hen. Allt detta är förnekelse, för allt ovan är misshandel. Exempel på förnekande påstående: ”Du hittar på alltihop.” ”Det där har aldrig hänt.” ”Du blir upprörd över ingenting.” ”Du måste vara galen.” Medan partnern vet att: Hen hittar inte på någonting. Det där har visst hänt. Hen blir inte alls upprörd över ”ingenting”. Hen är inte galen.

16. Raseriutbrott. Att få oväntade raseriutbrott, under vilka man kritiserar och skyller på partnern. Efteråt ber man aldrig om ursäkt för dessa utbrott, som kan te sig skrämmande och oförklarliga. Det finns inget partnern kan göra för att förhindra ett utbrott, men hen kan komma att tro det och följaktligen ändra eller anpassa sitt beteende. Denna form av ilska bryter ner partnern, som lever i en ständig visshet om att ett utbrott kan komma, ofta när hen minst anar det. Samtidigt kanske partnern inte är medveten om hur mycket utbrotten faktiskt påverkar denne. Parnern upplever smärta och förvirring och lever med dessa känslor. Varje utbrott rubbar partnern ur balans. Kanske blir hen konstant på sin vakt.

Jag har förkortat alla punkter, om ni vill läsa hela kika gärna här. Jag tror att många relationer förstörs för att en av parterna hamnar i någon av dessa fällor. Och då ger den andra igen med något annat dumt och sen är man igång och det blir bara värre och värre. Anklagelserna, som är en av punkterna (se kritik och fördömande), bara sprutar. Man slutar lyssna eller blir rasande osv…

Hur stoppar man en sådan spiral då? Jag tror att båda måste lägga ner stridsyxorna, göra varsin självrannsakan utifrån vad den andra partnern har sagt och de här punkterna, avsätta en tid tillsammans där båda verkligen orkar lyssna på och försöka förstå den andre. Och så klart be om ursäkt! Och göra en plan tillsammans hur ni ska undvika hamna i samma sits igen.

Peppmusik

Jag tycker att lyssna på musik är ett fantastiskt sätt att peppa sig själv. Jag vet inte hur många gånger jag har lyssnat på den här låten innan jag ska göra något utmanande.
Numer försöker jag lära mig låtarna på piano och sjunga till för större effekt. Just nu har jag fastnat för andra versen av The Rose. Är den inte oerhört tankeväckande?

It’s the heart afraid of breaking
That never learns to dance.
It’s the dream afraid of waking
That never takes the chance.
It’s the one who won’t be taken,
Who cannot seem to give,
And the soul afraid of dyin’
That never learns to live.

Nu är det helg och jag ska passa på att dansa, chansa, ge och leva! Kram på er!

Minnen från tyst retreat

När jag skrev det här inlägget fick jag upp massor av minnen från min första tysta retreat, på Frötuna. Tyst retreat innebär att man inte pratar samt stänger av så många andra intryck som möjligt för att bara vara med sig själv. Ofta har man meditation, yoga och/eller mindfulnesspass inplanerade under dagarna. Om du är sugen på att testa så är Frötuna ett fantastiskt ställe att vara på. Här kommer lite bilder från min första retreat:

Mindfulness
Mindfulness med en kopp eko-te.
A better place
Mindfulness med en kopp eko-te 2.

Mindfulness
Fantastisk utsikt.

Fin vän
Fina vännen. Fantastiskt att få göra detta tillsammans med en kompis.

Mindfull
Mindfull bilfärd hem.

Fina Zen-retreater

Zen är nu! Jag tror att vägen till personlig utveckling till stor del går via att bara vara, helt utan intryck, för att sortera vad man har varit med om och på så sätt lära känna sig själv. Om man har svårt att göra det själv hemma finns det fantastiska tysta retreater man kan åka på för att komma igång. Jag har själv varit på Frötuna under en weekend och kom då för första gången till ett fantastiskt lugn och klarhet med vad jag vill. Efter det så kör jag mest retreater för mig själv hemma, nu när jag vet hur man gör. Om du är sugen på en ordentlig retreat så kommer två på Frötuna i augusti, denna och denna som jag inte hade tackat nej till att gå på om jag hade haft möjlighet. Och det vore inte heller fy skam att åka till en av ledarnas meditationscenter bland bergen i Indien.

Kloka psykologens blogg

Eva är en fantastiskt psykolog som bland annat lärde mig att avundsjuka är en riktig guldkänsla. Hon menar på att avundsjuka dels talar om vad man vill och dels så talar det om att det är något som man har möjlighet att uppnå. Hon tror inte att man är avundsjuk på något som man vet att man inte klarar. Jag köper detta. Det ända jag upptäckte att man måste checka med sig själv är VAD man är avundsjuk på. Om man t.ex. är avundsjuk på en kändis är det då för att den är rik, populär, älskar sitt jobb, tar hand om sitt utseende eller något annat? Och då kan man komma på att det är något helt annat än det man trott från början. Testa själv så får du se och gör en avundsjukelista, du kanske lär dig mycket om dig själv!

Och kika gärna på Evas fina blogg.

Våga vara ärlig

Jag skickade nyligen ett meddelande till en vän där jag skrev vad jag kände, vilket jag tycker är jättesvårt och jobbigt! Jag var jätterädd för att inte få något svar eller få ett jobbigt svar. Men det fick jag inte. Jag fick ett jättefint svar och jag är så tacksam! Är så tacksam för mina fina vänner och för att jag vågar vara ärlig! Våga du med!

Ps. När man är ärlig är det dock viktigt att man först kollar så det man skriver inte är en försvarsmekanism grundad på svartsjuka eller avundsjuka eller dylikt. Det bästa är att skriva Jag känner så här… (och inte Du…).

Tyst retreat hemma

Jag och min pojkvän har haft två dagar nästan helt utan intryck för att bearbeta och rensa ut tankar och känslor och komma närmre oss själva.

Så här går det till när jag kör tyst retreat hemma:
– Dator, telefon, TV, Keyboard av.
– Får ej prata med någon. Helt tyst.
– Frukost: en Lars Frölander smoothie och en bärsmoothie (med nötmjölk).
– Förmiddag: Meditation en timme samt fri tid för att göra ingenting.
– Lunch: En näringsrik och god sallad.
– Eftermiddag: En timmes meditation, tyst promenad samt fri tid att göra ingenting.
– Middag: Lax eller kyckling med sallad till (denna gång blev det bl.a sparris).
– Efter middag: Fri tid samt 30 minuters meditation.
– 21.00 En kopp te.
– Natti natti!

Verkligen fantastiskt för kroppen och själen. Jag mår ofta skit första dagen och som en prinsessa andra dagen! Men ju oftare jag gör det ju mindre jobbigt är det. Helst skulle jag vilja ta ett par dagar per vecka till detta. Vad sägs om 5:2 fast minska intryck istället för kalorier?

Allt börjar med DIG

Den här fina berättelsen kommer från Kreativ Insikts nyhetsbrev:

Jag lyssnade häromdagen på en man som leder ett företag i Malaysia. De erbjuder utbildning inom personlig och andlig utveckling, men det hör egentligen inte till saken.

Han berättade om vad som för arton månader sedan gjorde att företaget gått från en ”normal tillvaro”, där han hade det lite småtråkigt på jobbet, de kämpade med än det ena än det andra i fråga om motgångar, och de hade en låg, jämn försäljning – till att idag ha jätteroligt på jobbet, anställda som sprudlade med kreativitet och bra idéer, massor med folk i kö som vill jobba där och en försäljning som fullkomligen exploderat.

Hur är det möjligt?
Det kunde vid en första anblick vara lätt att tro att de nu har roligt på jobbet för att försäljningen har gått upp.

Eller hur? Det är ju det vanliga sättet att se på saker och ting – vi blir glada av det som händer i vår omgivning.

Men han visade på att det var precis tvärtom:
Försäljningen hade börjat öka markant efter att han, VDn, gjorde ett ”mind shift” och medvetet började se till att FÖRST må bra, försätta sig i flow, och ha kul – och SEN jobba/agera på den inspiration som då uppstod.

Och han gjorde det inte enbart själv, utan satte upp strukturer i företaget för att alla anställda också skulle må bra och vara i flow så mycket som möjligt:

– Alla i företaget börjar dagen med att skriva något som de är tacksamma över på en sajt/grupp som de har lagt upp enbart för detta.
– Istället för veckomöten där alla tar upp problem har de möten varje tisdag där alla som vill får berätta något som de är stolta över inför de andra och bli hyllade för det, det kallas för Awesomeness Report.
– De har lagt upp ett digital system där medarbetarna kan visa sin uppskattning för varandra genom att ge virtuella presenter.
– Varje vecka håller VDn i en meditation för alla anställda där var och en bland annat visualiserar var man vill vara om 6-12 månader.
– 10% av all vinst går tillbaka till medarbetarna och betalas ut direkt, varje månad ovanpå lönen.
– Man har satt ett tak för hur mycket medarbetarna får arbeta, i deras fall max 45 timmar per vecka, och då ska fem av de timmarna vara vidareutbildning och får genomföras hemma eller någon annanstans än på kontoret om man vill (de har också flextid och möjlighet att jobba hemifrån).
– Man ordnar stora fester för alla anställda som är väldigt uppskattade, dit man även får bjuda in goda vänner som är intresserade av att börja arbeta på företaget.
Bland annat!

De jobbar alltså medvetet med att hålla energin så hög och positiv som möjligt – och det är DET som i sin tur har lett till framgången.

Inte någon enskild marknadsföringsåtgärd, kundundersökning eller produktutveckling. Om någon enskild aktivitet fungerar bra, så är det enbart ett resultat av att alla på företaget har hög energi, har kul och mår bra.

Jag älskade att lyssna på det här, för det är ytterligare ett handfast bevis för det som jag alltid ”predikar” om och anledningen till att jag gör de saker jag gör:

Allt börjar alltid med DIG.

Du kan läsa hela nyhetsbrevet här.

Valet – Landsbygd/Storstad

Många verkar ha lätt för att veta om de är landsbygdsmänniskor eller storstadsmänniskor. Jag har själv pendlat mellan att vilja bo på landet och storstaden, i många år, och har äntligen kommit fram till en förklaring till varför.

Jag vill bo på landet när jag inte vet vad jag vill härnäst med mitt liv. Då det är så få intryck på landet så hinner hjärnan ganska snabbt bearbeta det jag har varit med om och jag är mer i ”mig själv”. I storstaden är det alltid så många intryck så min hjärna hinner nästan aldrig bearbeta klart det jag varit med om innan något nytt händer. Så landet är en bra miljö för mig när jag vill ”hitta mig själv” och ta reda på vad jag vill.

Om jag vet vad jag vill, däremot, så är storstaden helt perfekt, för där finns alla möjligheter när det gäller jobb, utbildningar, fler fantastiska människor, kulturupplevelser och andra roliga saker att göra. Jag har under två perioder i mitt liv gladeligen flyttat till Stockholm för att springa på auditions och jobbintervjuer.

Så, summan av kardemumman, my advise till den förvirrade kan vara:

Om du inte vet vad du vill – flytta till landet.
Om du vet vad du vill – flytta till stan. (Om inte det du vill är att bo på landet såklart ;))