Kategoriarkiv: Miljö

Fin skogspromenad

Jag blir så förundrad över hur olika alla skogar är. Jag sprang orientering när jag var liten och nästan alla banor jag har sprungit kommer jag ihåg. Varje skogsområde har sin unika blandning av barrträd, lövträd, buskar, blommor, gräs och andra växter. De har även sin egna kupering av terrängen. Här är min favorit-promenadstig i Skärgården. Fortsätt heja naturen! You´re beautiful!

Natur

Miljö

Abetterplace
Avslut med sicksack genom ormbunkarna.

Lärdommar från trädgården

1. Att plantera smultron vid andra växter är ett utmärkt sätt att spara näring i jorden. Smultronplantorna täcker dels upp ytan så att inga ogräs får plats och dels så skyddar de markytan för avdunstning av näring. De tar inte heller så mycket näring från marken så de växter man primärt vill odla får fortfarande mycket näring.

2. När man vattnar sin trädgård ska man göra det i tre omgångar (råd från en utbildad trädgårdsmästare). Första varvet så vattnar man bara en kort stund och det är för att jorden ska öppnas där man vattnar. Innan den öppnas rinner vattnet bara bort från stället (då jorden är hård) och hamnar på ogräset istället. Andra varvet när jorden har öppnats kan man stå och vattna ett tag men bara så länge vattnet hinner rinna undan. Gör det inte det går man vidare. Och sen när vattnet hunnit sjunka ner i jorden kör man ett tredje varv.

Nu börjar det grönska i trädgården:

Abetterplace
Yummie för egenodlad gräslök!

Lärdommar

Dags att rensa ogräs

Hej igen från trädgården! Nu är det dags för ogräsrensning i örtträdgården. Ljuvligt att få vara och påta med växterna. Det rosa redskapet på bilden (vet tyvärr inte vad det heter) är helt fantastiskt för att snabbt rycka upp många rötter som inte sitter så djupt. De djupare rötterna använder jag spaden till (se bild två).

Ogräs

Trädgård

Abetterplace
Den obligatoriska vilan med…

20140616_152145
…himlen som tak.

Dansa i regn

För fem år sedan hatade jag när det regnade. Jag blev arg direkt, bara jag kände en droppe, för jag visste att kläderna, frisyren och make-upen skulle förstöras. Grrrr! Det plågade mig verkligen. Just den sommaren var det ovanligt mycket regnande också. I samma veva gick jag en del i terapi och hade börjat analysera mina tankemönster. Så jag gav mig på regn-ilske-problematiken och kom fram till att det hade med kontrollbehov att göra. Inte blev mina kläder, frisyr och make-up förstörda. Visst, kläderna blev lite blöta, men absolut inte förstörda. Frisyren blev inte heller förstörd, den blev snarare en ny frisyr. Nästan snyggare. Den där vilda looken som kändisarna har i hollywodfilmer när de lekt bland vågorna eller kyssts i regnet. Det såg ju faktiskt ungefär ut så på mig med. Som att jag levt. Och när det gäller sminket så har jag ju bara mascara och den är det ju väldigt lätt att torka bort så fort jag kommit in och lägga på ny. Så jag insåg att det inte var hela världen för mitt utseende om jag lät regnet skölja över mig. Så jag började med det. Jag sket i paraplyer, regnkläder och att ilsket springa sicksack under taken. Istället tog jag det lugnt och njöt. För det var ju underbart. Att duscha i friskt, ljummet vatten med kläderna på (vilken barndomsdröm). Duschen i badrummet är ju så liten. Här kunde jag ju röra på mig. Gå. Skutta. Springa. Dansa. Fantastiskt! Sedan dess är det det bästa jag vet. Det slår de flesta former av aktiviteter. Det är gratis, miljövänligt, skönt, roligt och det går inte att göra när som helst MEN var som helst. Så när jag sitter hemma, har tråkigt och det börjar regna ute då tar jag med mig pojkvännen, dörrnycklarna och kutar ut! Testa själv vet ja!

Dansa i regn

Mitt nya gym

Äntligen har Gärdet fått ett eget utegym! Bara cirka 100 meter från mig. Fantastiskt att kunna träna styrketräning utomhus gratis när som helst på dygnet. Och vad miljövänligt. Inga lokaler som behöver värmas upp, kylas ner, belysas, städas mm.

Gym
Bästa maskinen. Att träna övre delen av ryggen är svårt utan maskiner så just denna är extra efterlängtad.

Nytt gym

20140619_214857
Tack Stockholm för alla utegym!

Viktigt med återhämtning

När man arbetar är det viktigt med återhämtning. När man arbetar fysiskt är det viktigt att vila musklerna mellan varven för att kroppen ska orka. I trädgården kör jag 45 minuter aktivt arbete varvat med 15 minuter mysig vila i gräset, då jag slappnar av helt i musklerna. Sen är det så klart viktigt att dricka mycket vatten och äta salt (jag brukar äta salta nötter) under dagen då man gör av med det när man svettas!

Vila Paus
Vila i gräset under syrenbuskarna.

Syrener
Vacker utsikt under vilan.

Vila
Härligt att löven skyddar från solljuset. Praktisk och vacker natur!