Kategoriarkiv: Kultur

Peppmusik

Jag tycker att lyssna på musik är ett fantastiskt sätt att peppa sig själv. Jag vet inte hur många gånger jag har lyssnat på den här låten innan jag ska göra något utmanande.
Numer försöker jag lära mig låtarna på piano och sjunga till för större effekt. Just nu har jag fastnat för andra versen av The Rose. Är den inte oerhört tankeväckande?

It’s the heart afraid of breaking
That never learns to dance.
It’s the dream afraid of waking
That never takes the chance.
It’s the one who won’t be taken,
Who cannot seem to give,
And the soul afraid of dyin’
That never learns to live.

Nu är det helg och jag ska passa på att dansa, chansa, ge och leva! Kram på er!

Hurra för Fotografiska…

…som har tagit in den här utställningen! På deras hemsida beskrivs utställningen som konstnären Salgados kärleksbrev till vår planet, en hyllning till vårt ursprung och en påminnelse om vad vi har att förvalta. Fantastisk idé! Fantastiskt budskap! Och dessutom…Fantastiska foton! Jag vill! Jag vill till Fotografiska!

A better place Miljö
Naturen utropar ett hurra för Salgado och Fotografiska som vill upplysa om hur viktigt det är att vi tar hand om den.

Allt börjar med DIG

Den här fina berättelsen kommer från Kreativ Insikts nyhetsbrev:

Jag lyssnade häromdagen på en man som leder ett företag i Malaysia. De erbjuder utbildning inom personlig och andlig utveckling, men det hör egentligen inte till saken.

Han berättade om vad som för arton månader sedan gjorde att företaget gått från en ”normal tillvaro”, där han hade det lite småtråkigt på jobbet, de kämpade med än det ena än det andra i fråga om motgångar, och de hade en låg, jämn försäljning – till att idag ha jätteroligt på jobbet, anställda som sprudlade med kreativitet och bra idéer, massor med folk i kö som vill jobba där och en försäljning som fullkomligen exploderat.

Hur är det möjligt?
Det kunde vid en första anblick vara lätt att tro att de nu har roligt på jobbet för att försäljningen har gått upp.

Eller hur? Det är ju det vanliga sättet att se på saker och ting – vi blir glada av det som händer i vår omgivning.

Men han visade på att det var precis tvärtom:
Försäljningen hade börjat öka markant efter att han, VDn, gjorde ett ”mind shift” och medvetet började se till att FÖRST må bra, försätta sig i flow, och ha kul – och SEN jobba/agera på den inspiration som då uppstod.

Och han gjorde det inte enbart själv, utan satte upp strukturer i företaget för att alla anställda också skulle må bra och vara i flow så mycket som möjligt:

– Alla i företaget börjar dagen med att skriva något som de är tacksamma över på en sajt/grupp som de har lagt upp enbart för detta.
– Istället för veckomöten där alla tar upp problem har de möten varje tisdag där alla som vill får berätta något som de är stolta över inför de andra och bli hyllade för det, det kallas för Awesomeness Report.
– De har lagt upp ett digital system där medarbetarna kan visa sin uppskattning för varandra genom att ge virtuella presenter.
– Varje vecka håller VDn i en meditation för alla anställda där var och en bland annat visualiserar var man vill vara om 6-12 månader.
– 10% av all vinst går tillbaka till medarbetarna och betalas ut direkt, varje månad ovanpå lönen.
– Man har satt ett tak för hur mycket medarbetarna får arbeta, i deras fall max 45 timmar per vecka, och då ska fem av de timmarna vara vidareutbildning och får genomföras hemma eller någon annanstans än på kontoret om man vill (de har också flextid och möjlighet att jobba hemifrån).
– Man ordnar stora fester för alla anställda som är väldigt uppskattade, dit man även får bjuda in goda vänner som är intresserade av att börja arbeta på företaget.
Bland annat!

De jobbar alltså medvetet med att hålla energin så hög och positiv som möjligt – och det är DET som i sin tur har lett till framgången.

Inte någon enskild marknadsföringsåtgärd, kundundersökning eller produktutveckling. Om någon enskild aktivitet fungerar bra, så är det enbart ett resultat av att alla på företaget har hög energi, har kul och mår bra.

Jag älskade att lyssna på det här, för det är ytterligare ett handfast bevis för det som jag alltid ”predikar” om och anledningen till att jag gör de saker jag gör:

Allt börjar alltid med DIG.

Du kan läsa hela nyhetsbrevet här.

Dagens GODA Nyheter

Ibland orkar jag inte titta på nyheterna för att det är så mycket negativt: krig, katastrofer, mord, rasism, diskriminering m.m. Men nu har jag hittat en bra nyhetssida för att ändå få lite nyheter de dagar jag inte orkar. På Dagens Nyheters webb har de en kategori Goda Nyheter med rubriker som: ”Utbildning räddar miljontals”, ”Inga dödliga trafikolyckor” och ”Räddades från att kvävas – av hunden”. Håller tummarna att de kommer uppdatera sajten oftare med info om miljöprojekt och dieter som fungerar m.m. Heja DN!

Fina fiket

Jag, min pojkvän och mamma hade en supermysig fikastund på fantastiska Matmekka i Etnografiska museet, som är utsedd till årets hållbara krog! Heja! Eko, närproducerat, råvaror efter säsong, nyttigt, prisvärt och gott! Och med uteservering nu på sommaren. Det ligger bara ett stenkast från min lägenhet så mig har de inte sett för sista gången. Fantastisk ställe för att mysa och boosta relationer.

Etnografiska museet
Naturen är närvarande utanför Matmekka. Fint att regnbågsflaggan också fick plats på bilden!

A Better Place
Fina sällskapet!

20140517_161806

A better place Livsväg
Och slutligen lite reklam för promenadvägen hem!

 

Ekomode

Jag ÄLSKAR kläder och mode. Men ack så miljöovänligt det är. Jag anser att de miljövänligaste alternativen som finns idag är:

1. Köpa second hand
2. Köpa nytt i slitstark, ekologisk bambu, ull eller bomull (helst färgad med miljövänliga textilfärger)
3. Köpa kläder av återvunnet material som t.ex. dessa
4. Köpa kläder i slitstarkt skinn som du kommer att använda i många år
5. Hyra kläder

Det som är synd med det miljövänliga modet är att det mesta är så tråkigt, till exempel rekommendationerna här och här.

Men nu har det dykt upp ett superfint klädmärke i Danmark som heter Under protection.
De tillverkar sina kläder enligt GOTS, i materialen ekologisk bomull, bambu och soja. De har även en del miljövänliga textilfärger. De ljusa färgerna är växtbaserade. Dock ej de mörka då de tyvärr tvättas ur snabbt. All färg är i alla fall Azo-free.

Kolla in fina kläderna!

Lucyjumpsuit_side

Carole_teddynude_back.w240.h300

IMG_4342.w240.h300

 

Elinpants_front.w240.h300

Tinatopshorts_lime_side.w240.h300

Lara_top_front.w240.h300
Sista plagget är verkligen en 90-tals rip-off.

Heja Europa!

Det känns kul att starta en blogg om en bättre värld i samband med att Conchita Wurst vinner Eurovision song contest. Skönt att se att Europa hejar på människor som vågar vara sig själva, även om de bryter mot kulturella normer. Framtiden är ljus!

”Rise like a phoenix” är även en fantastisk låt om man behöver pepp till att klara något.  Till exempel göra slut på en kärleksrelation, säga upp sig från ett jobb eller, varför inte, att våga vara sig själv fullt ut! Go Europe!

Rise like a phoenix
Out of the ashes
Seeking rather than vengeance
Retribution
You were warned
Once I’m transformed
Once I’m reborn
I rise up to the sky
You threw me down but
I’m gonna fly

Är det tråkigt att vara långsiktig?

Hela samhället är ju uppbyggt på långsiktiga projekt. Byggen, produktutveckling, forskning, utredningar, granskningar, barnuppfostran, utbildning. Saker som inte skulle fungera om man gjorde dem snabbt. Som inte skulle bli bra om man inte gjorde dem metodiskt, en sak i taget. Det tar tid att träna upp en god fysik, ta en examen, bygga ett hus,  bygga en djup relation till en annan människa och att uppfostra ett barn. Ingenting av det blir bra om man inte tänker långsiktigt.

Men vart har det långsiktiga tänket i vår kultur, utanför arbetsplatserna, tagit vägen? Är det bara jag som upplever att de flesta diskussionerna handlar om nu, nu, nu!! Och eventuellt kortsiktiga konsekvenser. Men väldigt sällan om riktigt långsiktiga konsekvenser.

Jag möter väldigt ofta: man lever ju bara nu så jag passar på att njuta. Många äldre verkar ha ångrat att de höll sig till strikta kulturella normer och en hård ekonomisk planering och inte släppte lös mer. Så därför är många unga livrädda för att hamna där. Men jag upplever att vi är lika kulturellt styrda idag. Fast tvärt om. Om man inte sprättar upp hela sin lön på  spännande äventyr så är man en tråkmåns.

Jag vet hur viktigt det för vårt ekonomiska system att vi konsumerar mycket. Men jag vill verkligen tro att vi alla skulle kunna styra om vår konsumtion till mer långsiktiga alternativ. Vi kan resa mer miljövänligt, äta mer näringsrikt och miljövänligt, köpa tjänster (massage, coaching, idrottsavgifter, kulturupplevelser) istället för varor, handla second-hand och om vi behöver nytt alltid satsa på det mest miljövänliga alternativet. Vi har ju fortfarande kvar det roligaste i livet: varandra. Vi som kommer på allt kul och kan diskutera, hjälpa, utveckla,  busa och skoja tillsammans!

Varför Rosenhill är bra

När jag och några fler var ute och paddlade i Mälaren en gång hamnade vi av en slump på Rosenhill, på Ekerö. En gammal lada, mitt i naturen där det sker flera miljö- , hälso-, relations- och individfrämjande aktiviteter:

– Självplock och försäljning från gårdens egen skörd (inga transporter eller förpackningar)
– Café med hembakat och mat efter säsong (färre om ens några tillsatser och färre transporter)
– Kurser (de flesta helt utan miljöförstörande inslag, relationsfrämjande och individutvecklande med ny kunskap)
– Ge & Få butik samt bakluckeloppis (byta grejer med varandra istället för att producera nytt, den gröna tummen upp!)
– Lokal för fester och andra gruppaktiviteter (miljövänligt och ekonomiskt att nyttja lokaler till många ändamål)

Jag, min pojkvän och ett par vänner var där igår och åt, bland annat paj med nyskördade rabarber. Yummie! Och en näringstät grönsakssoppa. Fantastiskt mysigt och gott! Heja Rosenhill!

sommarcaf__rosenhill
Foto: Från Rosenhills hemsida.